Korszerű pénzkezelés

Középiskolásként felkészülten akarsz belevágni a Neumann Next játék következő fordulójába is? Ha igen, olvasd el az alábbi cikket. Meglátod, sokat segít a versenyben és mindennapi pénzügyeid során is.

A pénztörténet egyik jelentős lépése volt a kézzelfogható, azonnal használható, általánosan elfogadott érmék és bankjegyek, azaz a készpénz megjelenése a gazdaságban. Azóta a technológia és az internet fejlődése a pénzügyi szektor számára is sok innovációt hozott. Ehhez nagyban hozzájárultak a FinTech vállalatok, a digitális pénzügyek legújabb generációja. Általuk a pénzügyi szolgáltatások egyszerűbbé, gyorsabbá és olcsóbbá válhatnak, emellett pénzügyeinket is fenntarthatóbban kezelhetjük.

De milyen pénzügyi szolgáltatásokról is beszélhetünk, ha a korszerű pénzkezelés eszköztárát szeretnénk használni?

Első lépésben érdemes bankszámlát nyitnunk, és amennyiben szükséges, bankkártyát is választhatunk hozzá. Egy embernek akár több bankszámlája és bankkártyája is lehet, érdemes azonban utánanézni, hogy milyen díjakat számol fel a bank a számlánk és bankkártyánk használatáért, ugyanis még bankon belül is eltérő díjakkal találkozhatunk. Természetesen a bank nemcsak költségeket számol fel a nyújtott szolgáltatásokért, a számlán tartott, lekötött, esetleg befektetett pénzünk használatáért kamatot is kaphatunk.

Számla 18 év alatt is?

Már egy gyereknek is lehet bankszámlája, sőt bankkártyája is, de Magyarországon 18 éves korodig csak szülői, törvényes képviselői hozzájárulással lehet bankszámlát nyitni. A bankok gyakran a bankszámlához kötik szolgáltatásaikat is, így kezelheted megtakarításaidat, befektetheted pénzedet, beállíthatsz állandó utalásokat, fizetheted online a számláidat, 18 éves kor felett pedig hitelt, például Diákhitelt is igényelhetsz.

Itthon pénzügyeidet akár a telefonod segítségével, mobilbankon keresztül is intézheted. Ha például zsebpénzre van hirtelen szükséged, vagy szeretnél online kifizetni valamit, ma már rendkívül gyorsan megvalósulhat a tranzakció, hiszen a magánszemélyek által 10 millió Ft összeghatárig utalt pénzösszeg 5 másodpercen belül megérkezik a számlára a nap 24 órájában.

A bankkártyában rejlő lehetőségek

A számládhoz igényelhetsz bankkártyát is, bár léteznek olyan kártyák is, melyekhez nem tartozik önálló bankszámla, esetleg a szüleid bankszámlájához kapcsolódik. A bankkártyák segítségével készpénz és extra költség nélkül vásárolhatsz a boltokban, de az interneten, vagy webáruházakban is. Sőt a sárga csekket is befizetheted könnyen, gyorsan, postai sorbanállás nélkül, akár csekkautomatán keresztül, utalással, de online egy applikáció segítségével is.

A bankkártyák legtöbbje rendelkezik az NFC technológián alapuló úgynevezett PayPass funkcióval is. Ez azt jelenti, hogy elég a terminálhoz érinteni vagy közel tenni a bankkártyád, és egy érintéssel tudsz fizetni. Sőt, ezt megteheted akár NFC-vel rendelkező mobilkészüléked, vagy okosórád segítségével is, amennyiben kártyádat online tárcához kapcsolod.

Bankkártya adataidat, különösen a kártyádhoz tartozó PIN kódodat és CVC kódodat soha ne add meg idegeneknek! Tudd, hogy a bankod soha, semmilyen formában nem kéri tőled ezeket az adatokat!. Ha pedig elmúltál 18 éves, és hitelkártyával is rendelkezel, – tehát nemcsak a saját pénzed költheted, hanem a hitelkereted erejéig a bank pénzét is – különösen fontos, hogy ne csak a kódokra, hanem a bankkártyádra is vigyázz. Ha elvesztetted, vagy ellopták, azonnal állítsd 0-ra a vásárlási és készpénzfelvételi limiteket, vagy korlátozd, végső esetben tiltsd le bankkártyádat!