Korszerű pénzkezelés

Egyetemistaként felkészülten akarsz belevágni a Neumann Next játék következő fordulójába is? Ha igen, olvasd el az alábbi cikket, meglátod, sokat segít a versenyben és mindennapi pénzügyeid során is.

Egyetemistaként már valószínűleg rendelkezel saját bankszámlával, bankkártyával, s bizonyára több szempontot mérlegelve választottál a bankok ajánlatai közül. Élethelyzeted változásával azonban időnként érdemes felülvizsgálni a lehetőségeidet.

Így válassz okosan számlát és kártyát!

A FinTech világ egyre fejlődik, a pénzügyi termékek és szolgáltatások egyre kényelmesebb, gyorsabb lehetőségeket teremtenek mindannyiunk számára a hétköznapi pénzügyi döntéseinkhez.

A számlanyitást ma már megoldhatod online is, mert a VideóBank segítségével a korábban csak a fiókban, személyes jelenléttel megvalósítható ügyeket is intézheted otthonod kényelméből. Sőt, sok esetben robottanácsadó is a rendelkezésedre áll, így a mesterséges intelligencia is segít ügyeid intézésében.

Bankszámla választásakor a legtöbben a banki költségeket figyelik elsősorban, azonban érdemes tisztában lennünk pénzügyi szokásainkkal is. A költségeket ugyanis jelentősen befolyásolhatja, hogy mekkora a számlánk forgalma. További szempont lehet, hogy használunk-e mobilappot kiadásaink ellenőrzésére, vagy ragaszkodunk az sms szolgáltatáshoz, illetve, hogy elektronikusan intéznénk-e ügyeinket, és a sort még folytathatnánk.

Az úgynevezett prepaid kártya szolgáltatás egy előre meghatározott összeggel feltölthető bankkártya, amit bankszámla nélkül is igényelhetsz. A kártyát a feltöltött összeg erejéig használhatod vásárlásra, vagy készpénzfelvételre. A betéti kártya szolgáltatás azt jelenti, hogy a számládon lévő összeg erejéig költhetsz, míg hitelkártyával a bank pénzét is használhatod a hitelkereted erejéig.

A bankszámla abban is segít, hogy pontosan kövesd költéseidet a számlatörténet segítségével, de bankod jogszabály szerint havonta egy ingyenes bankszámlakivonatot is biztosít számodra.

Ha internetbanki, illetve mobilbanki szolgáltatást igényelsz, bárhol, bármikor mobilról, laptopról tudod ellenőrizni számlaforgalmadat, utalást indíthatsz, vagy a vásárlási, készpénzfelvételi limiteidet is gyorsan, egyszerűen tudod változtatni, még a mobiltelefonegyenlegedet is feltöltheted.

Ha már az utalásról szó esett, a kényelem és a gyorsaság jegyében ma már a 16 vagy 24 számjegyből álló bankszámlaszám megadása helyett használhatsz másodlagos azonosítót, például e-mailcímet vagy telefonszámot, melyet az internetbankban is beállíthatsz.

Korszerű pénzkezelés biztonságosan

Bár a bankok és a pénzügyi felügyeleti szervek mindent megtesznek annak érdekében, hogy ügyeljenek az ügyfelek digitális pénzügyi biztonságára, az elektronikus bankolásod biztonsága rajtad is múlik. A netbanki belépéshez és a tranzakciók jóváhagyásához nem kell más, csak az okoseszközöd és a banki azonosítód. Mindkettőre fokozottan érdemes ügyelned. Soha ne add meg jelszavaidat, azonosítóidat senkinek, semmilyen formában, s tudd, bankod sosem kéri ezeket az adatokat tőled!

Ma már készpénz helyett az érintőkártyád mellett okosórád, vagy mobiltelefonod segítségével is könnyen tudsz fizetni az NFC technológia segítségével. Az NFC (Near Field Communication) olyan kommunikációs protokollok összessége, amelyek lehetővé teszik két eszköz vezetéknélküli adatcseréjét, amikor azok egymás közvetlen közelében vannak. Ezen elven működik a Google Pay és az Apple Pay is. A bankkártyában található chip is ezen a technológián keresztül működik, úgy, hogy a bankszámla és a pénzügyi szolgáltatások adatait tartalmazza.

A biometrikus azonosítástól a kriptovalutákig

A jövő pedig már a biometrikus azonosítás felé mutat, azaz nem pinkódok és azonosítószámok, jelszavak segítségével, hanem az emberi szervezet jellemzőinek felismerésén alapul az azonosítás. Ma már az ujjlenyomat, vagy az arcfelismerő rendszerek bevált módszert jelentenek bizonyos területeken, de lehet, hogy hamarosan akár a „mosolyunkkal” is fizethetünk a boltban.

A blokklánc technológia terjedése pedig az adatok tárolását és a pénzügyi rendszer további, radikális átalakulását vetíti előre. Óriási előnye, hogy kizárja az utólagos módosítás, akár a hamisítás lehetőségét, mivel az adatok nem egy központi adatbázisban összpontosulnak.

A blokklánc technológia tette lehetővé a kriptoeszközök megjelenését is, melyek között talán a legismertebbek a kriptovaluták, azokon belül is a Bitcoin. E nagyon volatilis, sok kockázatot is rejtő kriptovaluták és a blokklánc technológia már az élet számos területén megjelentek.