A bankok szerepe a gazdaság működésében

Cikkünkkel nemcsak a bankok működését ismerheted meg, hanem ha figyelmes vagy, a Neumann Next-re való felkészülésben is hasznát veheted.

Hogy cipőgyárra szükség van, azt még soha, senki nem kérdőjelezte meg, de hogy a bankok elengedhetetlen szereplői lennének a gazdaságnak, azt bizony sokan hajlamosak kétségbe vonni.

Miért van szükség a bankokra, és hogy működik a bankrendszer?

Mivel a szükségletek kielégítésére szolgáló javak, illetve a vállalatok számára nélkülözhetetlen erőforrások szűkösen állnak rendelkezésre, ezért szükség van egy olyan mechanizmusra és eszközre, amely azok elosztását közvetíti. Előbbi lehet egy központi tervutasításos rendszer, vagy a piac, utóbbi pedig maga a pénz.

A bankrendszer és az egyes bankok képesek a pénz létrehozására, és így a javak cseréjéhez szükséges pénzmennyiség – szakszóval: likviditás – biztosítására.

A kereskedelmi bankok sokoldalúsága

A kereskedelmi bankokkal nap mint nap kapcsolatba kerülünk. Ezek profitorientált vállalkozások, tehát díjért, jutalékért végzik munkájukat. Feladatuk az alapvető banki funkciók ellátása, vagyis a betétgyűjtés, számlavezetés, a pénzforgalom lebonyolítása, és persze a hitelezés.

Minden vállalkozás és magánszemély ezeknél a bankoknál nyithat számlát, és a számlájukról intézhetik a fizetni valóikat: kártyával vásárolnak, utalnak, pénzt küldenek és más pénzügyi tranzakciókat hajtanak végre. A kereskedelmi bankok működnek közre a pénztulajdonosok közötti pénzmozgások lebonyolításában. Így például abban, amikor egy vállalat kifizeti a közüzemi számlákat, a munkabért a dolgozóinak, vagy a leszállított alkatrészek ellenértékét a szállítójának.

A pénzforgalom lehet készpénzes és készpénz nélküli, ám a háztartások manapság már a pénzforgalmuk egyre nagyobb részét bonyolítják bankokon keresztül. A készpénz nélküli pénzforgalom fontos feltétele, hogy az érintett ügyfelek számlát nyissanak a banknál. Az ekkor kötendő megállapodás tartalmazhat többek között bankkártya szerződést és internet és/vagy telebankos megállapodást, hisz ezek biztosítják az ügyfél részére a bankkártya, illetve a netbank használatát.

A jegybank, avagy a bankok bankja

Van azonban egy sajátos, a kereskedelmi bankoktól különböző speciális pénzintézet, a jegybank vagy más néven központi bank. Hazánkban a Magyar Nemzeti Bank vezeti minden kereskedelmi bank, illetve az Államkincstár számláját is. Az Államkincstár számlájára folynak be az adók, innen történik az állami alkalmazottak bérének kifizetése, tehát az állam pénztárcájaként funkcionál. A jegybanknak továbbá monopóliuma van a bankjegyek nyomtatására és az érmék verésére is, azaz a készpénz kibocsájtására, mely a kereskedelmi bankok közvetítésével jut el a vállalatokhoz és magánszemélyekhez. A központi, vagy másként jegybank, a monetáris politika fellegvára is.

Az ilyen típusú bankrendszereket, ahol élesen, szervezetileg, intézményileg szétválnak a kereskedelmi banki és a jegybanki funkciók, kétszintű bankrendszernek nevezzük, mely több évtizedes szünet után, 1987 óta ismét létezik Magyarországon.